add images to an existing RC Component / Camera pose

Answered

Comments

6 comments

  • Avatar
    Wishgranter
    Hi Uwe Zahn

    Try this workflow:
    go to the ALIGNMENT ribbon and find SELECT ALL ( cameras ), with that you select all existing cameras, then use the METADATA (XMP) tool and export XMPs with settings in the screenshot

    004.png

    RC will export the XMP metadata next to images with all the camera parameters ( position, orientation, scale ) that are LOCKED.

    When it finishes the export ( few seconds ), restart RC and load the same scene again..
    The next step is to load the additional images in the particular scene and you need to ALIGN them. The XMPs will keep the same position of the cameras and scene..
    Once the ALIGNMENT is finished, you can try to import the model ( and check if it is imported to the same position ) and use texturing.... and voila - it should be solved...
    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Uwe Zahn
    Hello Wishgater,
    thank you for your response.
    I´ve tried this workflow but the result was not as expected.
    The ground plane rotation get lost after realingment with the new images / cameras. For this test, i only used four "new" cameras. They are aligned good in relationship to the locked, "old" cameras, but the rotation of the grond plane is different / wrong.
    Here two screenshots of the alignments. The first one shows rectangular orientated and locked component. The scond shows the result after RC restart, aligning the (xmp-) locked cameras plus the four new cams. The ground is rotated round about 15 degree.

    RC_Alignment.jpg

    RC_ReAlignment.jpg


    I hope you have an idea how I can solve this problem.
    Regards,
    Uwe
    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Wishgranter
    Hi Uwe Zahn

    small question: 4 images and so much effort on stuff like this ??
    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Uwe Zahn
    Hi Wishgater,

    no, I want to use ca. new 200 Images.

    I only used 4 in this case for faster testing.

    The Point is that I have reshoot the floor without shadows etc. The geometry is fine, but the texture should be imporved.

    Best,

    Uwe
    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Uwe Zahn
    Hello everybody,

    are there any other hints, ideas, workflows or ideas to solve this problem?

    Best,

    Uwe
    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Wishgranter
    Hi Uwe Zahn
    One more way is to add GCPs = ground control points with real-world XYZ coordinates.. but still, in my opinion, the easiest and safest way would be to reconstruct the whole model again...
    -1
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.