Texture Quality Amazing for Small Area, Awful for Larger Area in the Same Dataset?

Comments

8 comments

  • Avatar
    Steven Smith

    are your models properly sized?

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Steven Smith

    If you add a distance between 2 control points it will make it easier to understand the texel sizing. The .000705 meter per texel is .705MM per pixel or "texel". That isn't meaningful if you have not defined a measurement in the software. 

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Götz Echtenacher

    Sounds like a misalignment. I bet that for the small area the problematic images were not used, probably because they were less suitable. But for the larger area, they became neccessary and then messed up the result. How does the area look in the mesh? Is it slightly bumpy or rough?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Götz Echtenacher

    Steven's idea is also a way to go. Screenshots always make it easier...   :-)

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    dylan.sheppard

    Thanks for your fast replies Steven and Götz, I'll try today with the measured control points and see how that goes. Here's some more details and screenshots of the scene. Same data set with two reconstruction areas; the small section, and the a larger defined reconstruction area. 

    Large Area - Low Texture Quality

    Small Area - Good Texture Quality 

    Large Area - Mesh Quality 

    Small Area - Mesh Quality

    Large Area - Mesh Close Up

    Small Area - Mesh Close Up

    Maybe these screen shots will shed some more light on the issue. I will update soon with results from adding measured control points. 

    Thanks again!

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Götz Echtenacher

    Hi dylan,

    looking at the screenshots, I suspect it's just a display issue.

    I've filed a bug report about this because sometimes the sweet view has a lot less resolution, even though the unwrap is the same...

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    dylan.sheppard

    Hey Götz, 
    Yep you're spot on. Turns out it is purely just a display issue; exported the mesh and textures of the large reconstruction region and visualised in Unity. Texture quality was great, on par with the display quality of the smaller area in RC. Any ideas on what might cause this? Something to do with our configured settings/hardware (see below)? Or just a bug? 

    CPU: Intel Core i9-7980XE
    Memory: Corsair Vengeance 128GB-DDR4 @ 2666MHz
    GPU: Asus Turbo GTX-1080ti 11GB GDDR5X (x2)
    Mobo: Asus ROG Strix x299-XE Gaming

    Many thanks for the advice, saved us a lot of time and guess work!

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Götz Echtenacher

    No problem!  :-)

    https://support.capturingreality.com/hc/en-us/community/posts/360011270552-Sweet-view-texture-resolution-inconsistency?page=1#community_comment_360001304432

    Would be great if you could add your input. In my opinion it must be a bug. No way it's the hardware with such a superb configuration.

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.