Alignment Troubleshooting

Answered

Comments

4 comments

  • Avatar
    Lucia CR

    it seems that you need to fine-tune the placement of control points (make it more precise) to lower those errors,

    as for the components, here is one official tip: https://support.capturingreality.com/hc/en-us/articles/115001485012-How-to-put-together-more-components-,

    to see the images forming a component, you can navigate to the 1Ds window and expand Component / Camera poses

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Steven Smith

    My experience has been that you need to massage the settings and control points changing them and adjusting through multiple alignments and sometimes deleting components and sometimes trying to merge a few together. It's an iterative process.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Donald Newlands

    Lucia and Steven, 

    Thanks!  I don't think the errors are from the placement of control points.  I have a model with 15 CPs all within 2 px, but in certain photos placing those same points causes the error to get huge. ">10 px" is on the low end of what I see -- the errors go from 10 to 1000 pixels. 

    I have tried deleting the components where those photos had been registered and re-aligning, but the issue keeps coming back.  Next thing I'll try a different way of merging them in components... iterations.  

    Also, can anyone tell me if there is an easy way to find out which components a photo is being used in?

    Thanks again!

    -Donald

     

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Lucia CR

    then you can start removing the control points with the largest errors one by one, often removing just one of them resolves the issues with others though; if you keep getting lots of components, it is usually an overlap matter

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.